Klubbnyheter

Arkiv för juni, 2022

2-taktsträffen 2022

Grisslehamn

Det var 3 år sedan vi senast hade vår 2-taktsträff och det var på Saltvik på Åland. Nu var vi tillbaka på samma ställe, med början fredag 3 juni till söndag 5 juni. De flesta deltagarna hade kört till Grisslehamn i Roslagen för att åka med färjan därifrån till Storby med Eckerölinjen.
Väl framme i Saltvik blev det incheckning, två i varje rum. Kl. 19.30 dukades det upp till sedvanlig korvgrillning med öl och det smakade förträffligt efter en lång resdag. Vädret var strålande solsken och behaglig temperatur. Kvällen avslutades med samtal om mekning och renovering ända fram till midnatt.

Lördag morgon serverades frukost kl. 8.00 och tre kvart senare vad det frågetävling. 12 frågor med anknytning till Suzuki och dess 2-taktare, sinnrikt ihopsatta av Björn E. Denna gång var det ingen med 12 rätt men tre deltagare hade samma antal rätt varför utslagsfrågor fick tillämpas. Först på den tredje utslagsfrågan föll avgörandet. Vi gratulerar Rudde G till segern och som brukligt fick 1 liter 2-taktsolja i pris.

Sedan var det gemensam åktur med första stopp vid Bomarsunds fästning.

Vidare med färja till Mickelsö och sedan till Vårdö där vi stannade för lunch på Kallas Skärgård Restaurang. Vi serverades en utsökt fisksoppa som man verkligen kan rekommendera.

Återkomst till Saltvik skedde vid 16-tiden efter 110 km. Och då smakade det ypperligt med en kall öl innan lotteriet vidtog. Vi hade fått ett bra prisbord med vinster som gillades av deltagarna. Därefter var det omröstning på deltagarnas maskiner och det blev jämt med bara en rösts övervikt för Kristians B:s fint ombyggda GT550M. Grattis till Kristian som kämpat ända in i det sista för att få den klar till träffen. Offentliggörandet och prisutdelningen skedde först i samband med middagen.

Som sagt middag var det kl. 19.30 och det serverades fläskkarré som kökspersonalen lagt stor möda vid att få till på ett alldeles utsökt sätt. Vid middagen utdelades pokalen till Kristian som vinnare av 2-taktsklubbens Favorit. Rudde avtackades för bra  arrangemang med åkturer och priser till lotteriet. Ägarinnan Tina avtackades med en dalahäst vilken utföll till stor uppskattning.

Någon åktur vid midnatt med Packard ambulans blev det inte denna gång eftersom Patrik Lindell gick bort strax efter vår träff förra gången 2019. Vi som var med då saknade verkligen Patrik som kunde sätta färg på tillvaron med sina upptåg. 

Söndagen inleddes med frukost kl. 8.00 och därefter utcheckning. Vi hade ett par timmar över innan färjan skulle avgå från Storby och då tog Rudde ut oss på fina kurviga vägar. Färjan avgick kl. 13.30 och till Grisslehamn ankom vi 14.30 pga tidskillnaden mellan Sverige och Åland. Så vi skildes där och lovade varandra att återses i samband med årsstämman i augusti.

Med fint väder, bra förläggning och 16 st. trevliga deltagare så blev det riktigt bra och kul att träffas efter tre års väntan pga pandemin. Alla Suzukimaskiner gick bra med endast ett mindre missöde som inträffade på ditresan då ett styrstift i en förgasare lossnade på en GT750 maskin. Peter hade gjort vissa modifieringar på sin limegröna GT550 och den gick på oerhört låga 0,57 liter per mil i bränsleförbrukning. 

Peter N

Bensin och biodrivmedelsinblandningar (från MHRF)

MHRF skriver på sin hemsida om de olika bränsleblandningar som finns till våra gamlingar (https://mhrf.se/fordon/drivmedel/bensin/):

 

Sedan mars 2011 har det varit möjligt att blanda in biodrivmedel i bensin och diesel i Sverige. Regeringen har nu fattat beslut om att denna inblandning ska utökas via en ny bestämmelse: reduktionsplikten.

”MHRF konstaterar att ju högre inblandning av biodrivmedel i bensinen, desto större blir konsekvensen för de historiska fordonen… ”

Regeringens beslut innebär att de svenska drivmedelsproducenterna ska utöka sin biodrivmedelsinblandning stegvis enligt en fastställd inblandningsskala fram till år 2030. Syftet är att minska koldioxidutsläppen.

98 oktan

Motorhistoriska Riksförbundet rekommenderar 98 oktan. Här kan etanolblandningen uppgå till som mest fem procent. Det är den blandning som de flesta fordon klarar redan i dag, även de äldre fordonen.

95 oktan

Den 1 augusti 2021 blev bensinkvaliteten E10 den nya standarden för 95-oktanig bensin i Sverige i stället för den tidigare E5. Drivmedlet kommer därmed som namnet antyder att innehålla upp till tio volymprocent etanol i stället för dagens fem.

Alkylat

Alkylat är ett drivmedel som tillverkas av gasformiga fossila kolväten som utvinns nästan utan några skadliga aromatiska kolväten via de överskottsångor och gaser som uppstår vid raffinering av fossil olja. Använd med fördel detta drivmedel i dina trädgårdsmaskiner då det är bra för dig, din hälsa och för miljön, men i dagsläget bör du undvika användning i äldre fordon eftersom det har en uttorkande effekt på äldre packningar och därmed ger risk för läckage.

 

Oavsett bensinkvalitet

  • Kontrollera regelbundet gummidetaljerna. Byt i förebyggande syfte.
  • Bestycka om förgasaren för att möta det lägre energivärdet och den ökade drivmedelsförbrukningen så att rätt bränsle/luft förhållandet består.
  • När det gäller insprutningssystem – rådgör med specialisterna.
  • Många äldre fordon har hårda ventilsäten som tål de nya bensinkvaliteterna. Om ditt fordon konstaterats inte har detta rekommenderar vi att du använder ett kaliumbaserat blyersättningsmedel eller låter montera hårda ventilsäten.


Konsekvenser för bensindrivna historiska fordon

MHRF konstaterar att ju högre inblandning av biodrivmedel i bensinen, desto större blir konsekvensen för de historiska fordonen:

  • En högre inblandning av etanol i bensinen innebär ett lägre energiinnehåll i drivmedlet vilket i sin tur innebär en förhöjd drivmedelsförbrukning.
  • För äldre fordon blir drivmedelsblandningen magrare med det nya drivmedlet vilket kan leda till sämre kylning, spikning samt höjd temperatur i motorn. Körbarheten kan påverkas i form av misständningar. Startförmågan kan också minska fram för allt vid lägre temperaturer.
  • Materialen i de äldre fordonen är inte konstruerade för dagens och kommande drivmedelsblandningar. Det kan påverka membranen i bränslepumpar, bränsleslangar och packningar. Vissa av dessa kan helt enkelt komma att lösas upp.


© 2022 Motorhistoriska Riksförbundet